İçeriğe Geç.
Önceki Blog
Şimdi Oku:
Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Sonraki Blog

Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cildiniz vücudunuzun bir yansımasıdır, sağlık durumunuz, yeme- içme alışkanlıkları, uyku düzeniniz ve birçok etken cilt sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Bu sebeple cildinizin iyi görünmesi ve devamlı sağlıklı kalabilmesi için cilt bakımı rutinleri son derece önemlidir. Cildiniz, çevresel faktörlere karşı koruyucu bir bariyer görevi görür ve cilt gün içerisinde maruz kaldığı zararlı etkiler ile mücadele edebilmek için uygun bir bakım rutinine ihtiyaç duyar. Cildinizin ihtiyaçlarına uygun bir bakım rutini oluşturarak cildinizi zararlı UV ışınları, kirli ve sert hava koşulları gibi zararlı faktörlerden koruyabilirsiniz.

Cilt bakımı, cildin bariyer işlevini sürdürmesine yardımcı olarak nem kaybını önler. Ayrıca cilt bakım rutinleri, kollajen üretimini arttırarak ince çizgi ve kırışıklık görünümünün azalmasına yardımcı olmaktadır. Cilt bakımı, cildin sağlıklı işlevlerini yerine getirmesini sağlayarak sebum üretiminin dengelenmesini sağlar dolayısıyla sivilcelenmelerde de azalmalar görülür. Cilt bakımı sadece fiziksel görünümümüzü iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda özgüvenimizi ve duygusal sağlığımızında dengelenmesine yardımcı olur. Cildimizin sağlığına yapılan bir yatırımdır ve hayatımız boyunca güzel ve parlak bir cilt elde etmek ve korumak için cildin bireysel ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır.

Cilt Tipinizi Belirleyin

Cilt tipinin belirlenmesi, etkili bir cilt bakımı rutini oluşturma da çok önemli bir adımdır. Her insanın cilt özellikleri farklıdır ve kendi cilt tipinizi anlamak, uygun ürünleri seçmenize, cilt bakım rutinlerinizi cildinizin ihtiyaçlarına göre uyarlamanıza imkan tanır. Örneğin, yağlı cilt aşırı sebum üretme eğilimindedir ve yağ üretimini kontrol etmeye yardımcı olan hafif, yağsız ürünler kullanarak cilt bakımında denge kurabilirsiniz. Kuru ciltler ise nemsizdir ve cildin yenilenmesine destek sağlayan, besleyen, nemlendirici formülasyonlu ürünler tercih edilmesi gerekmektedir. Hem yağlı hem de kuru bölgelere sahip olan karma cilde sahip kişiler bütün bölgelerin ihtiyacını karşılayan ürünler tercih etmelidir. Cilt tipinizi belirleyerek, cildinizin özel ihtiyaçlarına en uygun ürünleri seçerek maksimum fayda elde edebilirsiniz. Aksi durumda yağlı ciltlerin, yine yağlı ürünler kullanması cildin dengesinin daha fazla bozularak sivilce veya başka problemler oluşturmasına sebep olabilirsiniz.

cilt-tipleri

Cildinizi Temizleyin

Cilt temizliği, cildinizin nefes almasını ve sağlıklı kalmasını sağlayarak kiri, fazla yağı, ve makyaj kalıntılarını arındırdığı için bütün cilt bakımı rutinlerinin en önemli adımıdır. Cilt temizliğinde kullandığınız ürünlerde en az temizlik kadar önemlidir. Cilt tipinize uygun, cildinizin PH dengesini bozmayacak bir temizleyici seçmelisiniz. Cilt tipinize ve hassasiyetlerinize uygun bir temizleyici seçmelisiniz. Yağlı veya akne eğilimli ciltler için, yağı kontrol etmeye ve gözenekleri temizlemeye yardımcı olacak bir temizleyici seçmelisiniz. Kuru ve hassas ciltler, nemlendirme, besleme özellikleri bulunan krem ​​veya losyon temizleyiciler arasında bir seçim yapabilir. Cildi doğal yağlarından arındırmayan nazik, pH dengeli temizleyiciler bulmalısınız. Cilt temizliğinin aşamaları sırasıyla;

Cildinizi iyice ıslatmalısınız, seçtiğiniz temizleme ürününün ciltte kolay aktive olabilmesi için yüzünüzün ıslak veya nemli olması gerekir.
İkinci adım olarak, az miktarda temizleyici alın ve dairesel hareketlerle yüzünüze hafifçe masaj yapın. Alnınız, burun, yanaklar ve çenenize dikkat edin çünkü bu bölgeler daha fazla kir ve yağ biriktirme eğilimindedir.
Yeteri kadar temizlendiğinden eminseniz, temizleyiciyi ılık bir su ile hiç kalıntı kalmayacak şekilde yıkayın ve yüzünüzü çizmeyecek yumuşak bir havlu ile yüzünüzü kurutun.

Cilt temizliğinde son adım olarak yine cildinizi uygun olan tonik ve nemlendiricinizi sürerek hem sonrasında kullanacağınız bakım malzemelerine cildinizi hazırlayın hemde yıkama sonrasında cildin kaybetmiş olduğu nemi cildinize yeniden kazandırın.

cildinizi-temizleyin

Tonik Uygulayın

Cilt bakımının önemli ama sıklıkla gözden kaçan adımları arasında olan cilt tonikleri cilt sağlığı için atlanmaması gereken adımlar arasında yerini almaktadır. Cildinizi temizledikten sonra özellikle sert bir temizleyici kullandıysanız, cildinizin doğal PH dengesi bozulabilir. Tonik ise cildin hafif asidik olan PH seviyelerini geri kazanmasına yardımcı olarak cilt bariyerinin sağlıklı kalmasında destek olur. Tonik, cildinizi yıkamanıza rağmen geriye kalan kir ve yağları temizleyerek gözeneklerin görünümünü en aza indirmenize yardımcı olur. Gerçek ve derinlemesine yapılan bir cilt bakımında tonik, cildi sonraki cilt bakım ürünlerinin uygulanması için hazırlayan bir hazırlık adımı görevi görür. Tonik kendinden sonra kullanılacak peeling, maske ve serumların cilt tarafından emiliminin daha hızlı ve derin yapılmasında yardımcı olarak kullanacağınız ürünlerin etkisini arttırır.

tonik-uygulayın

Peeling Uygulayın

Peeling cilt bakımında kullanılması gereken önemli fakat dikkatli kullanılması, doğru ürünler tercih edilmesi gereken bir bölümdür. Peeling cilt yüzeyindeki ölü deri hücrelerinin temizlenmesi ve arındırılması için gerekli ve önemli bir adımdır. Bu işlem sayesinde cildiniz sağlıklı, parlak bir görünüm kazanır. Fakat kullandığınız peeling çeşidine dikkat etmeniz gerekir. Piyasada bir çok çeşidi bulunan peeling türleri arasından sert ve iri tanecikleri olmayan ürünleri kullanmanızda fayda var. Çünkü ser ve iri taneli peelingler cildinizi mikro boyutlarda çizerek hassasiyete, cilt bariyeri hasarına ve cilt sorunlarına neden olabilir.

peeling-uygulayın

Maske Yapın

Cilt bakımında maske kullanımı en yaygın adımlardan bir tanesidir, birçok içerik ve seçenek ile kullanıcılara sunulmaktadır. Maskeler, kil maskeleri, kağıt maskeler, jel maskeler veya krem ​​maskeler gibi her biri farklı içeriklerde, farklı cilt tipi ve hassasiyetlere uygun olarak farklı faydalar sağlamak için üretilmektedir. Cilt bakım rutinlerinizde maskeler ciltteki kirleri, fazla yağı ve toksinleri etkili bir şekilde çıkarmanızda yardımcı olabilir. Örneğin kil maskeleri kiri emerek, gözenekleri açar, siyah noktaların ve sivilcelerin görünümünü en aza indirmeye yardımcı olur. Veya cildiniz temiz ama kuru ise içerisinde hyalüronik asit bulunan nemlendirici maskeler ile cildinize nem takviyesi yapabilirsiniz. Haftada bir veya iki kez maske uygulamak, cildin tazelenmiş ve canlanmış hissetmesini sağlayabilir.

maske-uygulayın

Cildinizi Nemlendirin

Cildinizi nemlendirmek, cilt bakımında büyük önem taşıyan temel bir adımdır. Nemlendiriciler, cilt bariyerini besleyerek daha pürüzsüz, daha esnek bir cilt dokusunun oluşmasına yardımcı olur ve uzun vadede ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünün en aza indirilmesini sağlar. Ayrıca nemlendiriciler, cildin doğal bariyerini güçlendirmede, cildi çevresel stres faktörlerinden korumada ve nem kaybı riskini azaltmada önemli bir rol oynar. Cilt bakımında nemlendirici uygulaması cildi yatıştırır, sakinleştirir, kızarıklığı ve tahrişi azaltır. Formülasyona bağlı olarak, antioksidan koruma, cilt aydınlatma veya yaşlanma karşıtı özellikler gibi ek faydalar da sağlayabilirler. Cilt bakımınızda günlük olarak yapmanız gereken ve kesinlikle atlamamanız gereken en önemli adımdır.

cildinizi-nemlendirin

Cildinizi Koruyun

Cildinizi derinlemesine temizleyip, nemlendirdikten sonra ki en önemli adım cildi korumaktır. Cildiniz temiz ve hassas olduğu için cildinize değen UV ışınları lekelenmelere, erken yaşlanma ve kırışıklıklara neden olabileceği için cildinizi yüksek SPF içerikli krem veya losyonlarla korumanız önemlidir. Gün içerisinde yenileyerek cildinize gerçek bir koruma sağlayabilirsiniz.

cildinizi-koruyun

Yeme Alışkanlıklarına ve Uyku Düzenine Dikkat Edin

Beslenme alışkanlıklarınız ve uyku düzeniniz cildinizin sağlığı ve görünümü üzerinde önemli ve büyük bir etkiye sahiptir. Tükettiğiniz yiyecekler cildinizi içeriden beslemektedir. Meyveler, sebzeler, tahıllar, proteinler ve sağlıklı yağlar açısından zengin dengeli bir beslenme, cilt sağlığını içeriden destekleyerek temiz, sağlıklı bir cilde kavuşmanızı sağlar. Aksi durumda fazla şeker, sağlıksız yağlar ve paketli işlenmiş besinler tüketmek yağlanmaya, sivilcelere ve cildin hızlı yaşlanmasına sebep olur. Ayrıca uyku kalitesi ve süresi de cilt sağlığınızı doğrudan etkiler. Uyku sırasında, cilt hücrelerinin yenilenmesi de dahil olmak üzere vücudunuz onarılır ve gençleşir. Yetersiz uyku, stres hormonu düzeylerinin artmasına neden olarak, akne oluşumunu tetikleyebilir ve cildin kendini onarma yeteneğini bozabilir.
uyku-düzeni-yeme-alıiskanliklarina-dikkat-edin

Sepet

Kapat

Sepetiniz Şu Anda Boş

Alışverişe Başla

Seçenekleri seçin

Kapat