İçeriğe Geç.
Önceki Blog
Şimdi Oku:
Lavanta Suyu Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
Sonraki Blog

Lavanta Suyu Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Doğanın Mucizevi İyileştirici Kozmetiği Lavanta Suyu

Akdemiz iklimi ve Akdeniz'e benzer iklim bölgelerinde yetişen lavanta akla gelince bu bitkiden verim almak için lavanta suyu ne işe yarar? sorusu sıklıkla merak ediliyor. Sağlık için epey faydalı olan lavantanın kokusu da oldukça güzeldir. Lavantadan elde edilen su sayesinde özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan mevsimsel hastalıklar iyileştirilir, cilt daha sağlıklı bir görünüme kavuşur. Kozmetik ürünler satan marketlerde aktarlardan kolaylıkla temin edebileceğiniz lavantayı bir tencerenin içine yerleştirip kaynatarak lavantanın suyunun çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Lavanta Suyu Ne İşe Yarar?

Bir demet lavanta, bir litre su ile tencerede üç dakika gibi kısa bir süre içinde kaynatılarak hazır hâle getirilir. Lavantalı su kapağı kapalı vaziyette soğuyana kadar bekletilir. Ardından ince bir süzgeçten geçirilen su, sprey şişeye konur. Lavanta suyu artık ne için kullanılacaksa hazırdır. Saç bakımı için duş esnasında ya da duş sonrasında kullanılır. 

Saça uygulandığı zaman kesin olmamakla birlikte saç renginin açılması ihtimali vardır. Öncelikle bu bilgi aklınızın bir köşesinde bulunsun. Ancak bu etki saç yapısına göre farklılık gösterir. Açık renkli saçların rengindeki açılma ihtimali daha fazladır. Siyah ve koyu kahve tonlarda ya da boyalı saçlarda aynı etki gözlenmez. Saçın gereksinim duyduğu vitaminler, lavantada bulunur. Vitamin ve mineral desteği alan saçlar daha hızlı uzar. 

Bu sebeple lavanta suyu saç uzaması için, saça canlılık ve hacim vermek amacıyla rahatlıkla kullanılabilir. Saça verdiği parlaklığın yanında saçta bıraktığı hoş koku da tercih edilirliğini arttıran unsurlardandır. Saçlar ile ilgili temel problemlerden biri kepek sorunudur. Kepeği yok etmek için lavanta suyu alternatif yöntemlerden biridir. Yapılan araştırmalar sonucunda saç derisindeki kuruluğu önleyen lavanta suyunun kepekleri yok etmesine de büyük oranda fayda sağladığı gözlenmiştir. Bu bitkinin sadece cilt yüzeyine faydası yoktur. 

Lavanta çayı şeklinde diğer bitki çayları gibi demlenerek tüketilebilir. Yani sıcak veya ılık içildiğinde çay, soğuduğunda lavanta suyu haline gelir. Çay olarak tüketildiğinde kabızlık önleyici, tansiyon düşürücü, ağız bakım ürünü ve diş minileri için destekleyici bir ürün olarak faydalanabilirsiniz. Ayrıca yine bitki çaylarının genelinde olduğu gibi rahatlatıcı ve psikolojik faydalarından da yararlanırsınız. Lavanta çayının herhangi bir zararı yoktur ama kronik bir hastalığınız var ise her ihtimale karşı doktorunuza danışıp onay alınız.

Lavanta Suyu Faydaları

Lavantanın suyu hazır alınabileceği gibi evde kaynatılarak doğal bir şekilde de elde edilebilir. Kaynatılarak elde edilmesi daha organiktir. Bu bitkinin faydaları aşağıdaki gibidir;

  • Cildi zararlı toksinlere karşı arındırır
  • Ciltteki lekelenmelerin tedavi edilmesini destekler
  • Alın, burun ve çene bölgesindeki siyah noktaların temizliğini sağlar
  • Ciltteki kırışıklıkları giderir
  • Saç yapısını güçlendirerek parlaklığını arttırır
  • Saç derisindeki kepek sorununu önler
  • Saçın hızlıca uzamasını destekler
  • Özellikle kuru ciltler için büyük bir gereksinim olan cildin nem dengesini ayarlar
  • Tırnak yapısını güçlendirir
  • Ciltteki kaşıntıları engeller

Görüldüğü üzere saç ve cilt sağlığı için lavantanın pek çok yararı vardır. Belirli aralıklar ile uygulanabilecek çeşitli lavanta kürleri sağlıklı bir cilt dokusu için en önemli alternatiflerdendir.

Cilt İçin Lavanta Suyu

Cilt üzerinde lavanta suyunun faydalarını ele alacağımız bu başlıkta lavantanın pek çok fonksiyonuna yer verilecektir. Şifa sağlayan lavanta suyu yoluyla cilt yüzeyinde bulanan toksinlerden kurtulmanız mümkündür. Yoğun iş temposunda çalışan yorgun bir görünüme sahip olur. Bunu engellemek için düzenli lavanta suyu kullanımı etkili olacaktır. Böylece cıvıl cıvıl bir cilt görüntüsüne sahip olacaksınız. 

Yine masa başında değil de tozlu bir ortamın hakim olduğu sahalarda çalışıyorsanız gözenekleriniz gün içinde yoğun olarak toz ve kir ile dolacaktır. Bu toksinleri ciltten atmak için lavanta suyu bir numaradır. Ciltte güneşe bağlı olarak lekelenmeler ve sivilceler meydana gelebilir. Lavanda suyunun antioksidan özelliği olduğundan leke ve sivilcelere iyi gelir. Ancak bu etkiyi yakalamak için lavanta suyu maskesini istikrarlı uygulamak önem arz eder.

Böylece lekeler yavaş yavaş yok olacak, sivilceler kuruyacaktır. Burun ve çene çevresinde oluşan siyah noktalar büyüdüğünde can sıkıcı olur. Lavanta suyu yardımıyla siyah noktaları yok etmekte mümkündür. Böylece kimyasal içeren, zamanla cilt derisini tahriş edebilen cilt bakım ürünlerine fazla masraf yapmadan en doğal ve pratik yöntemler ile derinin alt kısmında kalan siyah noktalardan arınabilirsiniz. Daha önceden de değinildiği gibi antioksidan ve vitamin içeren lavanta suyu sayesinde, cilt hücreleri yenilenir. 

Doğal olarak ciltte oluşan kırışıklıklara çözüm sağlanmış olur. Çünkü yaş ilerledikçe yaşlanmaya bağlı olarak dudak çevresi ve göz çevresi gibi noktalarda kırışıklık meydana gelmesi fazlalaşır. Yoğun olarak bu bölgeler için lavanta suyu tavsiye edilir. Tüm bu faydalarının yanında cildin nemlenmesine yardımcı olma etkisi tartışmasızdır. 

Tonik görevinde kullanılan lavanta suyu cildin nemini arttırır. Böylece özellikle kış aylarında cilt kuruluğu sıklıkla yaşayanlar için çözüm bulunur. Kadınlar acısından bir diğer hassas konu da tırnaklardır. Lavanta suyu ile tırnak bakımı yapmak tırnakların beslenmesine yardımcı olur. Özellikle deterjan ile sıkça temas eden eller tahriş olur. Bu gibi durumlarda lavanta suyu güzel etkiler yaratır. Bazı ciltler çok hassastır. Sıcaklığın etkisinde, tozlu mekanlarda, haşerelerin ısırmasında kolayca kızarabilir ve kaşıntı yaşanabilir. Buna engel olmak veya çözüm üretmek için lavanta suyu masaj yapılarak bölgeye sürülmelidir.

Sepet

Kapat

Sepetiniz Şu Anda Boş

Alışverişe Başla

Seçenekleri seçin

Kapat