İçeriğe Geç.
Önceki Blog
Şimdi Oku:
Saç Dipleri Neden Kaşınır? Sebepleri Nelerdir?
Sonraki Blog

Saç Dipleri Neden Kaşınır? Sebepleri Nelerdir?

Saç dibinde kaşınma sorunu sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Bunun sebebi kirli saç derisi olabileceği gibi egzama tarzında bir sağlık sorunuyla da alakalı olabilir. Eğer saçlar kısa sürede yağlanıyorsa ve buna uygun sürede yıkanmıyorsa saç dibinde biriken yağ tabakası kaşıntıya sebep olabilir. Kepekli saçlarda da en büyük sorunlardan biri kaşınmasıdır. Fakat saçın kepeklendiği için mi kaşındığına yoksa kaşındığı için mi kepeklendiğine dikkat etmek gerekir. Her halükarda kaşınma sorunu çözüldüğünde ister istemez kepeklenme de sonuç bulacaktır. Yanlış saç bakım ürünleri kullanmak saç derisinin rahatsızlık duymasına ve kurumasına ya da yağlanmasına neden olabilir. Saç diplerinin kaşınma sebepleri birden fazladır. Şimdi sırayla saç dipleri neden kaşınır inceleyelim;

Yanlış Bakım Ürünleri

Yanlış bakım ürünleri kullanmak saç derisine zarar verebilir. Örneğin kuru saçların saç köklerini daha da kurutan maddeler kullanması sonucunda nemsizlik ve kaşıntı ortaya çıkabilir. Veyahut aksine yağlı saçları olan birinin saçlarını daha da yağlandıracak ürünler tercih etmesi sonucunda saç diplerindeki yağlanma artarak da kaşınma meydana gelebilir. Bunları önlemek adına saç tipinize uygun bakım ürünleri kullanmanız gerekir. Doğru ürünlere geçtiğinizde birkaç yıkamanın ardından kaşıntı sorununuzun geçtiğini görebilirsiniz.
yanlis-bakim-urunleri

Saç Yıkama Sıklığı

Saçların belirli bir yıkama sıklığı olmaz. Kimilerinin saçı daha erken yağlanırken kimilerinin saç yağlanma süresi daha uzun olabilir. Fakat gereğinden fazla saç yıkamak saç diplerinin kurumasına, kendi yağını yadırgamasına neden olabilir. Bu da akabinde saçın hemen kaşınmasına yol açabilir. Bununla beraber elbette saç yıkama sıklığınızı uzun tutmak da doğru olmaz. Bu sefer de kirlenen saç dipleriniz kaşıntıya neden olur. Saç yıkama sıklığınızı herhangi bir kaşıntı sorunu yaşamamak adına iyi ayarlamanız gerekir. Saçlarınız hem çok kirlenmemiş olmalı hem de tamamen temiz olmamış olmalı.

sac-yikama-sikligi

Kepek

Kepek problemi saç derisinin dökülmesi olarak bilinir. Bu ufak saç derisi döküntüleri saç diplerinde kaşıntıya neden olur. Önüne geçebilmek için kepek önleyici şampuanlar kullanılabilir. Kepeklenmenin birçok sebebi olabilir. Bununla alakalı cildiyeye görünmek de doğru bir tercih olacaktır. Böylelikle kepekten kurtulmak için yapmanız gereken en doğru şeyin ne olduğunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

kepek

Kurdeşen

Kurdeşen bir deri rahatsızlığıdır. Tam olarak kırmızı ve kabarık şişliklere denir. Yalnızca kafa derisinde değil vücudun her yerinde olabilir. Olma sebepleri arasında stres, böcekler veyahut alerji yer alır. Kurdeşen döken kişilerin en büyük şikâyeti bu şişliklerin çok fazla kaşınmasıdır. Tedavi için mutlaka doktora danışmak gerekir. Verilen ilaçlar düzenli olarak kullanıldığında kurdeşen, bir diğer adıyla ürtiker geçecektir ve buna bağlı kaşınma sorunu da son bulur.

kurdesen

Saç Biti

Saç biti genellikle saç bitine sahip olan kişiyle temas kurarak kişinin kendisine geçer. Oluşma sebepleri farklıdır. Tarihi geçmiş saç ürünleri neden olabileceği gibi eksik hijyenden de kaynaklanabilir. Fakat birinden birine geçerken bunun hijyenle alakası bulunmamaktadır. Bitler temiz kişilere de bulaşır. Saç biti saç derisini çok kaşındıran bir rahatsızlıktır. Çözümü için bit şampuanı ve bit tarağı kullanılmalıdır.

sac-biti

Alerjik Reaksiyon

Saç kökleri alerjik reaksiyon olarak kaşınma tepkisi verebilir. Saç boyası alerji tetikleyebilen maddeler arasında yer alır. Saç bakım ürünleri, şampuan, saç kremi ya da saç spreyi gibi çeşitli ürünler alerji oluşumunu tetikleyebilir. Alerji durumundan şüphelenildiğinde bir eczaneye ya da doktora danışmak, şikâyeti belirtmek ve onların yönlendirmesine bağlı olarak adım atmak gerekir.

alerjik-reaksiyon

Saç Kıran

Saç kıran, saç diplerinde yaklaşık olarak bozuk para büyüklüğünde yama şeklinde açıklıklar bulunmasıdır. Yani saçlar belirli yerlerde dökülür. Saç kıran için tedavi olurken ilk başta bu rahatsızlığa neden olan mantar türü tespit edilerek yok edilir. Sonrasında da saç köklerinin tedavisine geçilir ve tekrardan saç çıkması sağlanır. Saç kıran rahatsızlığı çokça saç dökülmesiyle beraber kaşıntı olarak kendini gösterir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniliyorsa mutlaka vakit kaybetmeden uzmana gitmek gerekir.

sac-kiran

Egzama

Saç diplerinde küçük kabuklu yaralar saç egzaması olarak bilinir. Elbette her yara egzama olmayabilir. Küçük şişkin kabuklar şiddetli bir şekilde kaşınır. Bu durmak bilmeyen kaşıntı aynı zamanda kepeklenmeyi de tetikleyebilir. Saç egzamasından şüphelenildiğinde kişinin cilt doktoruna gitmesi en sağlıklısı olacaktır.
egzama

Mantar

Eğer saç diplerinizde şiddetli kaşıntıyla beraber dökülme, akıntı söz konusuysa saçlarınızda mantar meydana gelmiş olabilir. Tedavi edilmediği takdirde saç mantarı tüm saç derisine yayılabilir. Böyle bir durumda hep saç dökülmesi artar hem de tedavi zorlaşabilir. Eğer mantardan dolayı kaşıntı yaşadığınızı düşünüyorsanız geç kalmadan hekime danışmanız sağlıklı olabilir. 

mantar

Sedef

Sedef hastalığı saç dipleri neden kaşınır sorunun bir diğer cevabıdır. Sebebinin saçtan ölü derilerin yeterli şekilde arındırılamaması olduğu bilinir. Genellikle saç tabanı kırmızı olur ve üstünde biriken deri döküntüleri bulunur. Bu duruma yoğun kaşınma eşlik eder. Tüm kafa derisine yayılmadan mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

sedef

Stres Anksiyete

Stres çağımızın kaçışı olmayan rahatsızlığıdır. Vücutta birçok farklı noktayı ve organı tetikleyen stres, saç diplerinin kaşınmasına neden olur. Bunun çözümü stresle başa çıkmayı öğrenmek olacaktır. Zihni rahatlatacak aktiviteler yapılabilir. Arkadaşlarla dışarı çıkmak ya da evde kafa dağıtacak bir şeyler izlemek, kitap okumak buna örnek verilebilir. 

stres-anksiyete

Nöropati

Periferik sinirlerde meydana gelen sorunlara nöropati denir. Sinirlerin hasara uğraması olarak tanımlanabilir. Belirtileri arasında el ayak uyuşması, saç derisinde kaşıntı, yürüme ya da hareket bozukluğu bulunur. Nöropati teşhisini ancak bir hekim koyabilir. Dolayısıyla saç diplerinde kaşınma sorunu yaşıyorsanız hangi sebepten olduğunu kolayca bulmak ve çözmek adına mutlaka doktora görünmeniz en doğru seçim olacaktır.

noropati

Sepet

Kapat

Sepetiniz Şu Anda Boş

Alışverişe Başla

Seçenekleri seçin

Kapat